Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(95)
Forma i typ
Książki
(95)
Poradniki i przewodniki
(89)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
nieokreślona
(67)
tylko na miejscu
(20)
dostępne
(12)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(13)
Czytelnia
(20)
Filia nr 1
(64)
Filia nr 2
(3)
Autor
Pająk, Zofia
(5)
Cino, Emanuela
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Britton Sarah
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Kozak Krystyna (1961- )
(2)
Kozub Lucyna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Oliver, Jamie (1975- )
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Żukowski Dariusz (1978- )
(2)
Adamson Eve
(1)
Alborghetti Roberto (1954- )
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Anderson, Warren R. (1939- )
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Aviv Jonathan (1960- )
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bates, Iwona
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Bieniecka Biruta Markuza
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(1)
Bowden, Jonny
(1)
Bredvad Robert
(1)
Brzozowska, Maria
(1)
Budzyk, Konrad
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(1)
Chodkowska-Gyurics, Agnieszka
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chrobot Justyna (1993- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieślik Agata (biolog)
(1)
Czajka Jadwiga
(1)
Czelej Anna
(1)
Dajka Krystyna
(1)
DeTour Adam
(1)
Depraz, Camille
(1)
Derelkowska, Elżbieta
(1)
Dobrowolska, Agata (graficzka)
(1)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Ducasse, Alain (1956- )
(1)
Duczyńska-Surmacz, Renata
(1)
Duell Frida (1984- )
(1)
Floriańczyk, Barbara
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gessler Magda (1953- ). Autor
(1)
Giammarinaro, Valentina
(1)
Gołdyn Stanisława (1953- )
(1)
Guerre, Isabelle
(1)
Ignaszewski, Przemysław
(1)
Ingels Darin
(1)
Jabłońska-Kułak, Katarzyna
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiuk Joanna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Kaufmann Aviv Samara
(1)
Kavoukis, Lefteris
(1)
Kielak, Marta
(1)
Kilanowicz-Barecka, Grażyna
(1)
Kopyra, Tomasz
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Krzyśko Maria
(1)
Król Janina
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Landon Rachel
(1)
Langevin Leslie
(1)
Laughin, Andrew
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Loftus, David
(1)
Loiseau Anne
(1)
Loiseau, Anna
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makarowska, Magdalena
(1)
Manferto De Fabianis, Valeria
(1)
Marciniewicz, Katarzyna
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Masley, Steven
(1)
Michałowska-Gabrych, Iwona (1970- )
(1)
Michnicka Asja
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(68)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(89)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(95)
Język
polski
(95)
Odbiorca
Dzieci
(3)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Chorzy ze stwardnieniem rozsianym
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(12)
Zdrowe żywienie
(10)
Potrawy dietetyczne
(8)
Leczenie dietą
(7)
Kucharstwo
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Kuchnia wegańska
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Dietetyka
(4)
Gotowanie
(4)
Kuchnia polska
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Wędzarnictwo
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Odżywianie
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Potrawy mięsne
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Warzywa
(3)
Wegetarianizm
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Zero Waste
(3)
Świadomość ekologiczna
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Ciasta
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kiełbasa
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kulinaria
(2)
Obiad
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Rodzina
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Tarczyca
(2)
Ziemniaki
(2)
Żywność
(2)
Adaptogeny
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta omega
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dowbor, Katarzyna (1959- )
(1)
Drób
(1)
Duchowość katolicka
(1)
DziczyznaWędliny
(1)
Dzieci
(1)
Dziennikarze
(1)
Fermentacja
(1)
Franciszek (papież ; 1936- )
(1)
Higiena
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Hormony
(1)
Hotelarstwo
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Insulinooporność
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Argentyna
(1)
Gmina Ochotnica Dolna (woj. małopolskie, pow. nowotarski)
(1)
Piemont (Włochy ; kraina historyczna)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(54)
Publikacja bogato ilustrowana
(51)
Poradnik
(40)
Przepisy kulinarne
(32)
Biografia
(2)
Informator
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2271)
Kultura i sztuka
(1286)
Edukacja i pedagogika
(574)
Socjologia i społeczeństwo
(467)
Literaturoznawstwo
(438)
Kulinaria
(95)
Medycyna i zdrowie
(432)
Religia i duchowość
(373)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(342)
Podróże i turystyka
(318)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(300)
Psychologia
(282)
Etnologia i antropologia kulturowa
(234)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(234)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(214)
Biologia
(183)
Kultura fizyczna i sport
(169)
Filozofia i etyka
(129)
Zarządzanie i marketing
(129)
Geografia i nauki o Ziemi
(128)
Architektura i budownictwo
(119)
Rozwój osobisty
(112)
Językoznawstwo
(90)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(86)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(84)
Fizyka i astronomia
(77)
Hobby i czas wolny
(76)
Inżynieria i technika
(76)
Informatyka i technologie informacyjne
(64)
Nauka i badania
(63)
Ochrona środowiska
(54)
Media i komunikacja społeczna
(51)
Styl życia, moda i uroda
(49)
Praca, kariera, pieniądze
(33)
Rolnictwo i leśnictwo
(28)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(24)
Chemia
(23)
Transport i logistyka
(21)
Dom i ogród
(20)
Archeologia
(18)
Matematyka
(17)
Statystyka i społeczeństwo
(3)
Ekonomia i gospodarka
(2)
Antropologia i kultura
(1)
Autobiografia
(1)
Biznes,marketing,zarządzanie
(1)
Filozofia
(1)
Medycyna
(1)
Medycyna a zdrowie
(1)
Muzyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Psychologia popularna
(1)
Rozwój osobistyPsychologia
(1)
Socjologia
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
95 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem. Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiełbasy : 100 najlepszych przepisów / Warren R. Anderson ; [tłumaczenie Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie 4. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2017. - 253, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Autor przedstawia kompletny poradnik przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Podaje dokładne instrukcje, jak mielić mięso, napełniać osłonki, wędzić i doprawiać kiełbasy. Książka zawiera rozdziały poświęcone wyposażeniu, bezpieczeństwu żywności oraz metodom parzenia i wędzenia kiełbas. Znajdziesz tu przepisy na kiełbasę polską, a także na kiełbaski wiedeńskie, niemiecką bratwurst, grecką laukonikę, chorizo, salami i wiele innych – w sumie 100 różnych przepisów na kiełbasy. Nigdzie tego nie znajdziesz. Każdy, kto poważnie myśli o domowym wyrobie kiełbas, po prostu połknie tę książkę. Książka ta to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The acid watcher cookbook : 100+ delicious recipes to prevent and heal acid reflux disease.
Poznaj wszystkie objawy refluksu – zgaga jest tylko jednym z nich: Wiele osób uważa, że jedynym objawem nadkwasoty jest zgaga. Jak się okazuje, jest to bardzo mylące i często wręcz niebezpieczne przekonanie. Oprócz zgagi, do symptomów wywołanych przez szkodliwe działanie kwasu zalicza się również: chrypkę, chroniczny kaszel, nagły ból i uczucie ściskania w gardle, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, alergie, płytki oddech, wzdęcia. Najnowsze badania naukowe wykazały, że spożycie substancji kwasotwórczej prowadzi do wystąpienia ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Oznacza to, że szkody wywołane kwasem​​ i przewlekły stan zapalny przyczyniają się do powstawania chorób w całym organizmie. Podczas gdy podstawą i warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia przy męczącej chorobie refleksowej jest dieta. Z pewnością dzięki tej książce i przepisom, przekonasz się, że dieta antyrefluksowa nie jest wcale taka skomplikowana. Przepisy diety antyrefluksowej w książce kucharskiej autorstwa światowej sławy lekarza: Zaproponowana przez Autorów dieta antyrefluksowa (niskokwasowa, zasadowa) jest bogata w błonnik, uwzględniająca wysokiej jakości białko, węglowodany oraz tłuszcze. Przede wszystkim jej zadaniem jest uleczenie uszkodzonych przez kwas tkanek w organizmie poprzez wyeliminowanie wysoko przetworzonych pokarmów kwasotwórczych. I zastąpienie ich naturalnymi produktami niskokwasowymi. Ważnym aspektem jest to, że uzdrawiający program żywieniowy, który przedstawia światowej sławy lekarz dr Jonathan Aviv, zaczyna się od 28-dniowej fazy zdrowienia, po której następuje faza podtrzymująca. Tak też podzielone są przepisy w tej pięknie ilustrowanej książce kucharskiej. Autorzy nie tylko wytłumaczą Ci, na czym polega dieta niskokwasowa. Dzięki tej książce poznasz również najczęściej powtarzane mity na temat diety zasadowej. Autorzy nauczą Cię również, jak możesz bezpiecznie wprowadzić do diety „zabronione” dotąd pokarmy, jak na przykład pomidory, cytrusy czy nawet ocet. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu ich z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak zachowany. To naprawdę możliwe! By ułatwić Ci start, w książce znajduje się również pomocny wykaz wartości Ph wybranych produktów spożywczych i napojów, a także przykładowe jadłospisy i listy zakupów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym, co jest zdrowe lub nie, i wyjaśniającym dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie ma bardzo długą tradycję. Zwykle z wędzonkami kojarzą nam się mięso i ryby. A przecież dzięki różnym metodom wędzenia wyjątkowy smak mogą mieć również sól, jaja, chleb, owoce, warzywa, sery, orzechy, zioła, a nawet słodycze! Wędzić można tylko w wędzarni? Nic podobnego! Można także na grillu, w woku, w wędzarni stołowej, pod kloszem do wędzenia, w piekarniku czy nawet w puszce po ciastkach… Tym, którzy nie boją się eksperymentować, autorka niniejszego poradnika prezentuje cały wachlarz różnych metod wędzenia. Na czym polega wędzenie na zimno, na ciepło i na gorąco Jak wędzić, co wędzić i w czym wędzić Ponad 200 wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na znakomite wędzonki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. F.1 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.: • informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; • praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; • 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : ilustracje ; 25 cm
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na wyklejkach.
W końcu! Sarah Britton - nazywana "królową zdrowych blogów" - przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów. Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej - w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki "Jadłonomia" czy prowadząca bloga White plate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu "My New Roots" to biblia kulinarna. "My New Roots" to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Tytuł oryginału: "Naturally nourished" 2017.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka - pełna smacznych zdjęć - udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Flow Books, 2017. - 206, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora na okładce.
„Gotowanie z dziećmi” to łatwy i szybki kurs przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne. Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6-8 osób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
„Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze”. – Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Na okładce podtytuł: dla niej, dla niego, dla całej rodziny. 100 przepisów.
100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba witaminowa i zarazem pyszne orzeźwienie, również w ciągu dnia. Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków. Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej. Zmiksujmy razem coś pysznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pełnia Smaków)
Na okładce: Rady i przepisy krok po kroku.
Dzięki tej książce każdy nowicjusz bardzo szybko poczuje się pewnie w kuchni. Znikną wszelkie obawy, a gotowanie stanie się przyjemnością. Przydatne informacje, praktyczne rady, ciekawe pomysły, sekrety kulinarne, podstawowe przepisy, a ponadto: - informacje o produktach i ich wartości odżywczej - zasady racjonalnego żywienia - zdrowe i atrakcyjne menu dla rodziny - techniki przyrządzania i sposoby podawania potraw - skomplikowane czynności zaprezentowane etapami, krok po kroku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczne gotowanie według pięciu przemian : tradycyjna medycyna chińska w kuchni / Anna Czelej. - Wydanie VIII - dodruk. - Białystok : Vital, 2022. - 245, [3] strony, [1] karta tablic złożona : ilustracje ; 21 cm.
Rewolucja w gotowaniu. Możesz jeść to co zwykle i poprawić swoje zdrowie. Teraz to naprawde możliwe - wystarczy, że zmienisz sposób przygotowania posiłków. Już dziś zacznij gotować według Pięciu Przemian. To prosta metoda oparta na chińskiej filozofii. Dzięki niej Twoja kuchnia będzie zdrowa, Ty osiągniesz harmonię z otoczeniem, a Twój organizm będzie wolny od wszelkich chorób, dolegliwości fizycznych, emocjonalnych i psychicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. F.1 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta długowieczności : proste, sprawdzone przepisy, zdrowa kuchnia / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Twój kolejny krok ku długowieczności! Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela. W książce znajdziesz: • 100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle, • podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo, • przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół, • zalecenia, jak parzyć herbaty, • informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu. Książka na całe - długie i zdrowe - życie!!!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej - odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, - odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, - poprawisz wygląd swojej skóry, - zwalczysz uczucie zmęczenia, - ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" [dr Ewa Dąbrowska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej